BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

IN GYM-OUT GYM MEDIUM LEVEL

Live Search

 

 

Sportski treneri su odlučili da određene vježbe nisu "funkcionalne" a druge jesu. Uostalom, u većini sportova i u životu, mišići se nikada ne rade u izolaciji već zajedno sa ostalim mišićima.

Dva problema oostoje. Prvo, nisu svi sportisti koji pokušavaju da budu bolji na terenu ili utakmici. Drugo, ako je "funkcija" jedne glave bicepsa da radi jedan pokret a vi radite kroz trening drugi onda ta  izolacina vježba za biceps nije "funkcionalna." Tako da je jako bitno imati jasnu sliku o aktivaciji mišića i kakva mu je funkcija.

Danas ne vidiš mnogo ljudi koji rade koncentracioni pregib bućicom. Ali zašto? Jer to nije funkcionalno za sport ili ljude koji igraju profesionalno? Jeste li u pravu ako ne radite, idemo pitati nauku.

 

STUDIJA

Gomila radova je rađena ali par naučnika je htjela pronaći najbolje vježbe za bicepsi. Oni su uzeli 16 iskusnih vježbača, muškaraca i žena, te su ih testirali nekoliko uobičajnih vježbi:

  • Barbell Curl
  • Cable Curl
  • EZ-Bar Curl (wide grip and narrow grip)
  • Concentration Curl
  • Chin-Up
  • Incline Curl
  • Preacher Curl

Podizači su dobili instrukcije za svaku vježbu i onda su testirali svoj 1RM. Kasnije su uz pomoć EMG metode, koji mjeri ukupnu mišićnu aktivaciju. Elektrode su postavljene na bicepsi brachii, prednji deltoid, i brachioradialis.

Ispitanici su koristili opterećenje  70 % od 1RM za sve vježbe a i testirali su MVP (maksimalna voljnu kontrakciju). Puno matematike i znanosti je bilo, ali to je nevjerojatno dosadno za neke ljude, pa idemo da vidimo rezultate...

 

REZULTATI STUDIJE

U osnovi, koncentracioni pregib pokazao najveću količinu mišićne aktivacije. Jedan istraživač je rekao: "koncentracioni pregib je bio znatno bolji od bilo koje druge vježbe."

Zašto? Pa, zato što su bicepsi izolovan. S drugim vježbama, ima sekundarne mišićne grupe moje učestvuju u pokretu, kao što su prednje deltoideus, posebno kada umor na vrhuncu on tad priskače u pomoć.

 

MANJE PRIMJEĆNE STVARI

Jedan od istraživača, Scott Young, M. S, istaknuo je: "motivacija i mudrost su vam potrebni, to uvijek pomaže da imate kvalitetne rezultate. Dakle, kada pogledate vaš biceps vi možete vidjeti mišić da radi ali uključite fokus. Pored fokusa uključite i vježbe koje izoluju biceps"

Dakle, sama činjenica da se koncentracioni pregib utiče radne mišiće ruke i može biti sjajan alat pri razvoju vašeg bicepsa. Uključite fokus i nauku.

 

KAKO KORISTITI OVE INFORMACIJE

Ne, nemojte se razočarati. Ponekad ne želimo da i drugi mišići rade tokom određenog pokreta . Ali i druge vježbe aktiviraju vaš biceps ali u znatno manjoj mjeri.

Dr. John Porcari ga je lijepo rekao: "Koncentracioni pregib potpuno izoluje biceps". Ali vi slobodno ubacite i druge vježbe za biceps bez bilo kakvih predrasuda.

 

Reference

1. American Council on Exercise, Scott Young, M.S., John P. Porcari, Ph.D., Clayton Camic, Ph.D., Attila Kovacs, Ph.D., and Carl Foster, Ph.D.

GUSKA I KONJ

"Ja sam svakako plemenitija i savršenija životinja od tebe"

INICJATIVA

Nekada su bila dva polarna medvjeda koji su postali dovoljno odrasli da napuste majku i jazbinu njihovu.

DOBAR ŽIVOT

Što nas čini zdravim i srećnim dok prolazimo kroz život?

PRIČA O LAVU

Luis je bio mladi lav koji više nije bio mladić, ali još uvijek nije imao vještine da lovi za sebe.

PRIČA O RIBARU

Jedan američki biznismen bio je na odmoru u Meksiku.

UGODITI

Jednom je djed poveo unuka u grad.

ZAŠTO SE KAJATI ?

Ukoliko bi ste se našli u prilici da proživite bilo čiji život, u čijem životu biste vojleli da se vratite?

UBJEĐENJA

Lična ubjeđenja mogu stvoriti određene posljedice u realnom životu.

OD ISTOKA DO ZAPADA

Na kraju knjige, govori i i slikovito opisujući ponovni susret sa poznanicima iz manastira deset godina kasnije.