BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

Masonry

Live Search

Lična ubjeđenja mogu stvoriti određene posljedice u realnom životu.Lična ubjeđenja mogu stvoriti određene posljedice u realnom životu. Navešćemo i banalan primjer: ukoliko bi vam telefon zazvonio u popodnevnim časovima, vi ćete se najverovatnije potpuno opušteno javiti. Ukoliko bi vam telefon zazvonio kasno uveče, to bi bila druga priča.

Ista spoljašnja stimulacija (zvono telefona) stvara različite posljedice i reakcije vašeg organizma. U ovom drugom slučaju osjećaćete se nelagodno, nervozno i bojažljivo, a sve je to posljedica nekih percepcija i vjerovanja (predosjećate da nešto možda nije u redu) koje imaju uticaja na neurološke signale i niz metaboličkih procesa u tijelu. Kulturu možemo definisati kao skup vrijednosti i uvjerenja, aktuelnih u jednom društvu. Prilično moćan pojam, jer, onda kada se više pojedinaca okupi pod istim vjerovanjima i vrijednostima, mnogo toga može da se postigne.

Ukoliko ste nekad bili dio takmičarskog tima, sigurno vam je poznato koliko se dobro osjećate i koliko dobro radite, kada svi u timu želite ostvarenje istog cilja. Sad da prebacimo ovu priču o kulturi na trening: jedan od zadatak našeg uma jeste da stvori osećaj kulture za tijelo, tj. da zajedno dijele ista uvjerenja i ciljeve. Upravo ovo vas može dovesti do velikog napretka u performansama i formi. Ubjeđenja vas isto tako mogu i ograničiti!

Evo i primjera: američki tim rvača juniora, koji su bili veoma talentovani ubjeđivali su da ukoliko njihove protivnike prati dobra reputacija, ne mogu pobjediti, a neke  protivnike koji su okarakterisani kao loši, smatrali da ih mogu lako savladati. I to se i dešavalo u praksi. Ali, onda je njihov trener, tim psihologa, statističara došli na ideju da kad su prešli u seniore da u prvoj sezoni rade nešto totalno drugačije. Tim je pravio izvještaje, statističke podatke da su loši timovi bolji i da ih nisu u stanju pobjediti a oni najbolji da su loši i katastrofalni.

Desilo se ovo: tim rvača je gubio od onih za koje je smatrao da su najbolji, a ustvari su bili jako loši, a pobjeđivao je dobre rvače, samo zato što su sebe uvjeravali da su su loši. Kroz par godina kasnije par momaka iz tog tima je osvajao olimpijske, svjetske medalje.

Dakle, suština jeste da vaša ubjeđenja i vjerovanja koja imate u glavi mogu natjerati da ostvarite velike stvari, ali vas isto tako mogu i ograničiti! Tiger Woods, prije razvoda lik je objašnjavao kako se igra ovaj golf. Nakon razvoda, kada su stvari iz privatnog života dospjele u javnost, nekako smo prestali da vjerujemo da je nedodirljiv, a izgleda da ni on sam više ne vjeruje da može da bude šampion. Naravno da se njegovo tijelo nije odjednom promijenilo, pa ne može više fizički da bilježi ranije rezultate, jednostavno njegova volja je otišla u ponor.


Prosto i jednostavno, vjerujte u sebe i jedina istina je mukotrpan rad uvijek na granici maksimuma! Vjerujte u program po kojem trenirate. Verujte u vašeg trenera. Vjerujte da će se mukotrpan rad kad-tad isplatiti! Zato radite, radite, radite i radite na sebi. Vjerujte da ćete ostvariti svoje ciljeve. I verujte da vjerovanje u sve ovo može napraviti razliku! Kada kažemo da vjerujete, mislimo da onda kada ste sami, kada sami stojite pred ogledalom jasno mislite da možete da ostvarite nešto! Istina, sve ovo je znatno lakše reći nego uraditi.