Od ranog djetinjstva do zrelosti, ljudi prolaze kroz nekoliko faza razvoja: predpubertet, pubertet, postpubertet i zrelost. Svaka faza ima odgovarajuću fazu atletske obuke i svoj period usavršavanja. Razvijeni su razni modeli dugoročnog razvoja sportista koji koristimo u pripremi, razvoju mladih i adolescentnih sportista. 

Za sportiste, razvijanje fizičke snage i agilnosti, sticanje tehničkih vještina, učenje taktičkih vještina i savladavanje psiholoških vještina (kao što su mentalna žilavost i smanjenje anksioznosti) ključni su za njihov uspjeh.
 

Imajući to na umu, mladima treba i potrebno je vrijeme da razviju svaku od ovih vještina. Razvijanje načina života visokih performansi je jako bitno,
pomažemo mladim sportistima da postignu konzistentan način razmišljanja o visokim performansama kroz tehnike sportske psihologije kao što su fokusiranje, postavljanje cilja, vizualizacija. Razmišljanje o  visokim performansama nije nešto što se uključuje u toku jednog minuta i od narednog perioda.

To je konzistentnije od toga.
Stoga, pomažemo sportistima imaju svakodnevno životni stil  kako na terenu, tako i van njega. Životni stil se može definisati kao "tipičan način života pojedinca, grupe ili kulture". To su u osnovi vaše navike kako radite stvari pod pritiskom, kako trenirate pod prisitkom i kako ustati poslije poraza. Jednostavno napravili smo drugačiji pristup pri usavršavanju mladih sportista.