Jednom je djed poveo unuka u grad.Jednom je djed poveo unuka u grad. Unuk je jahao magarca a djed je koračao sa strane polako. Uskoro je jedan prolaznik primjetio kako prolaze i rekao:

„Kakav sebičan dječak , tako primoravati starca da hoda. Mlad i zdrav a on se popeo na magarca!“

Djed je to čuo, primjedba mu je zasmetala i spustio unuka sa magarca. Uzjahao je životinju i sada je unuk šetao pored njega. Ubrzo je neko drugi rekao:


„Gledajte molim vas, samo tog čovjeka kako tjera dječaka da hoda dok on jaše. Bolje da je pustio djete da jaše nego on!“

Onda je djed podigao unuka i nastavili su da jašu zajedno. Ali sljedeći prolaznici su primjetili i oni su imali šta da kažu:

„Kako okrutno od njih, da tako opterete magarca. Uništiće tu jadnu životinju.!“

I, dok nisu stigli u grad, djeda i unuk su na oduševljenje raspoloženih prolaznika, nosili magarca! Kada su došli u grad ljudi rekoše:


"Vidi nose magarca, bolje da su ga uzjahali i došli u grad".

A vjerovatvno ranijim iskustvom pomislili su, da dolaskom u grad na taj način izbjeći eventualne kritike? Poenta ove priče je jednostavna: šta god i kako god radili, nikad nećete ugoditi ljudima! Čak i onda kad činite najbolje i izvlačite najviše iz sebe neko će uvek pronaći da nešto ne valja.

Da li je to u redu? Naravno, svako ima pravo na mišljenje. Još jednom, ne možete ugoditi svim ljudima. Ta bolest, potreba ugađanja i udovoljavanja svima će bukvalno osakatiti svako područje života. Svako od nas prirodno teži dobijanju priznanja, naklonosti i ljubavi. Ali akcije koje preduzimamo često nisu posljedica iskrene ljubavi već potrebe da se udovoljavajući nekom drugom, osjetimo boljim u pogledu sebe.

To temeljenje i vrijednovanja sebe na mišljenjima koje o nama imaju drugi je blisko vezano određenim poremećajima i takve osobe nisu zdrave i teže perfekcionizmu. Što je veoma podmuklo i opasno. Odustanite od toga. Neka oni budu odgovorni za svoju sreću, kao što i vi treba da budete za svoju. Najbolji način da zaista pomognete drugima je da budete i pokazujete najboljeg ili najbolju sebe.

Neka vaš ličan primjer bude ohrabrenje i podrška onima oko vas, da im vjerujete, da vjerujete da će uspijeti i nema ništa bolje od toga kad im dajete vjetar u leđa nego samo da kritikujete. Jedino brinite o tome da ste vi zadovoljni sobom. Živite li tako da budete najbolji vi? Ako budete takvi, vrijedićete im neuporedivo više. Najbolji za sebe je najbolji i za sve.